Tee jo hyvissä ajoin aitaukset valmiiksi. Olemme suosineet ja voimme suositella muillekin kiinteissä aitauksissa high tensile-tekniikkaa. Sopivat langankorkeudet ympärivuotiselle tarhalle ovat esim. 50 - 70 - 120. Kaikki tarvikkeet olemme hankkineet Prim-aidalta. Tarvikkeet eivät ole ostaessa halpoja, mutta hyvin tehty aitaus on pitkässä ajanjaksossa mitattuna yllättäen edullisin ja se säästää turhalta huolelta. Lisäksi luonnonlaitumilla säästytään hirvien ja peurojen aiheuttamilta harmeilta kokonaan. Aitaus on niin kestävä, että se on kestänyt jopa myrskyjen kaatamat puutkin! Olemme rakentaneet kiinteää pysyvää aitaa yhteensä noin 7 km. Pisimmät suorat aitalinjat ovat meillä noin 350 metriä yhdellä vedolla. Pidempiä linjoja ei voi suositella, koska silloin jousi on turhan lujilla ja rakennusvaiheen langanvetokin käy raskaaksi.
Lainaan omaa, aikaisempaa kirjoitustani eräällä palstalla:
Myönnän olevani "aitafriikki" ja hightensile on parasta mitä on vastaan tullut. Kaikki omat pysyvät aitaukset on tehty sillä menetelmällä. Olen sen verran laiska, että kerralla pitää tehdä kunnollinen - en jaksa jatkuvasti olla paikkaamassa. Eläimet ovat pysyneet hyvin ja aidan korjauksia ei ole tarvittu, vaikka myrsky on pari kertaa kaatanut puunkin aidan päälle!
Homma perustuu siihen, että aitauksen kulmiin kaivetaan (kaivurilla) noin 2m:n syvyyteen kyllästetyt paalut. Paalujen väli voi olla maksimissaan noin 300 m. Eli ihannetapauksessa voi saada aikaan neljällä paalulla 300x300m:n alueen (= 9 ha) ja sitten se viides paalu tarvitaan toiseen portinpieleen. Kulmapaalujen väliin vedetään 2,5 mm:n lanka, jonka vetolujuus on noin 800 kg. Joku käyttää vaijeria, mutta mielestäni paksu umpilanka on lujempi ja varsinkin halvempi. Myyjältä saa vinkkejä liitosten tekoon. Matka voi tosiaan olla jopa noin 300 m ja siihen voi osua yksi 90 asteen kulma. Lanka kiristetään erityisellä kiristyspyörällä ja se varustetaan lämpövaihtelut tasaavalla jousella. Kaikki tarvikkeet on erityisesti tehty tähän tarkoitukseen ja ainakin yksi tunnettu valmistaja antaa kaikelle 10 vuoden takuun. Lankojen määrään vaikuttaa tarve ja eläinlaji, mutta meillä on käytetty naudoille kolmea lankaa. Korkeudet 50-70-120cm.
Kulmapaalujen väliin laitetaan kevyemmät tolpat noin 8-12 metrin välein. Niiden tehtävänä on vain kannattaa lankaa ja tasata maaston korkeuseroja. Itse käytän kyllästettyä 50x50 puutavaraa pituudella 180 cm. Tolppa maahan rautakangen ja lekan avulla noin 50-60 cm:n syvyyteen.... Illalla ei sitten tarvitse lähteä salille...
Highland-yhdistyksen vuosikirjassa 2008 on kirjoittamamme laaja ja seikkaperäinen artikkeli A:sta Ö:hön hightensile aitaamisesta.
Ruokintahäkki säästää rehua ja lisää hygieenisyyttä jos ja kun eläimet ruokitaan tarhaan. Yksi tavallinen häkki riittää noin 4-6 aikuisen eläimen laumalle. Ruokintahäkin rakenteen tulisi olla riittävän avoin, että eläimet eivät pääse juuttumaan sarvistaan kiinni. Kiinni jäänyt eläin joutuu käytännössä heti muiden tönimisen kohteeksi, jolloin saattaa syntyä vaarallinen tilanne. Ruokintapaikka kannattaa useissa tapauksissa pitää keväällä uudistettavalla lohkolla ja kun häkin paikkaa siirtää jatkuvasti, niin lantakin kertyy tasaisesti koko alueelle.
Kannattaa ottaa talvitarhan valinnassa huomioon se, että keväiset sulamisvedet eivät pääsisi suoraan vesistöön. Tutustu paikkakuntasi ympäristömääräyksiin, ettei tule yllätyksiä.Jos tarjolla ei ole sopivaa suojaista metsää, johon voisi järjestää olkikuivitetut makuukummut, niin eläimet tarvitsevat jonkinlaisen katoksen. Katos säästää epäedullisissa oloissa kuivikkeita melkoisesti. Katoksen seinät eivät saisi muodostaa nurkkia, johon lauman alempiarvoinen jäsen voi tulla ahdistetuksi. Katto ja yksiseinä pahimpaan ilmansuuntaan on toimiva ratkaisu. Kokemuksemme mukaan noin 4-5 neliötä nuorta eläintä kohden ja 7-8 neliötä aikuista emolehmää kohden on sopiva. Lisäksi näyttää siltä, että monta pientä suojaa sopivasti lähekkäin on parempi, kuin yksi iso. Silloin lauman alimmatkin voivat loikoilla rauhassa.
Hanki siirrettäviä aitapaneeleja riittävästi. Ensimmäinen tarve tulee siinä vaiheessa kun eläimet saapuvat. On ainoa oikea ratkaisu laskea eläimet ensin aitapaneeleista kasattuun pieneen aitaukseen ja päästää eläimet isompaan laitumeen vasta niiden tultua kesyiksi sinua kohtaan. Meillä tähän kului aikoinaan muutamasta päivästä pariin viikkoon. Mikäli eläimet pääsevät suoraan ulos trailerista, niin ne saattavat juosta aidoista läpi ja silloin niiden kiinniotto on äärimmäisen haastava toimenpide. Mahdollista hoitohäkkiä tarvitaan hoitotilanteessa (eläinlääkäri tai sorkkahoitaja).
Terve nuori kuljettaa veden vaikka käsipelillä ensimmäisen vuoden, mutta pitkäaikaiseksi ratkaisuksi tarvitaan jotain parempaa. Meillä on käytössä sähkötön, eristetty juottokaukalo, mutta useimmilla on sähkövastuksin varustettu juottopiste. Juomakaukalo lakkasi toimimasta vain kolmesti talven 2005-2006 aikana ja korjauksenakin oli yksinkertaisesti kaataa kaukalo täyteen kuumaa vettä. Kannattaa kysyä kokemuksia erilaisista kuppimalleista, koska joistain eläinten on vaikea juoda. Ainakaan meillä ei putkiventtiili onnistunut kesälaitumella. Yksi ratkaisu on kaasulämmitys kaivoon juomaveden pitämiseksi sulana. Toimiva juttu voisi olla myös talvikäyttöön suunniteltu (pora)kaivo, josta vesi pumpataan kaukaloon pari kertaa päivässä. Tapoja on siis runsaasti ja sopivuus on hyvinkin tilakohtainen. Asiaan vaikuttaa myös paikkakunnan sijainti ja paikalliset talviolosuhteet - Hangossa ja Inarissa on melkoinen ero pakkasissa!
Traktori on käytännössä lähes välttämätön, ellet sitten kasvata aivan pientä laumaa eläimiä. Ruokinnassa on käytännössä parhainta käyttää isoja säilörehupaaleja ja ruokintahäkkiä, joten traktorissa pitäisi olla etukuormaaja ja siinä paalipihdit tai piikit. Etukuormainkäytössä mielestäni ehdoton juttu on 4-veto.